Implementatie van de Natuurherstelwet (met SARO, SERV en SALV)

Advies Biodiversiteit

Samenvatting

Adviesdatum
28 nov 2024
Productnummer
2024-019

De Minaraad, SALV, SERV en SARO zijn er in geslaagd om een gezamenlijk gedragen en substantieel beleidsadvies af te leveren over de implementatie van de Europese Natuurherstelwet. Elke Lidstaat moet nu immers een wetenschappelijk onderbouwd natuurherstelplan opmaken, met hersteldoelen voor 2030, 2040 en 2050. Over de opmaak van dit plan bevat het advies nu zowel procesmatige als inhoudelijke aanbevelingen.

Procesmatig vragen de Raden dat het herstelplan zou onderbouwd worden met een maatschappelijke kosten-batenanalyse, om zicht te krijgen op de sociaaleconomische effecten en maatschappelijke voordelen van de beoogde herstelmaatregelen. Wat ook nodig is, is een financieel plan: de Raden vragen om structureel te voorzien in de nodige middelen en om maximaal gebruik te maken van Europese fondsen. In het herstelplan moet er ook een indicatie opgenomen worden van de subsidies die nadelig zijn voor dit natuurherstel. Alles samen zal het Vlaamse Gewest ook tijdig en grondig moeten afstemmen met andere gewesten, bestuursniveaus en buurlanden.

Wat de inhoud van het herstelplan aangaat, wijzen de Raden erop dat er al Vlaams Natura 2000-beleid lopende is: het is aangewezen om de doelen en maatregelen hiervan mee op te nemen. Wat hernieuwbare energie betreft, bv. windmolens, moet natuurinclusief ontwerpen de norm worden. Voor wat het natuurherstel aangaat in stedelijke ecosystemen, vragen de Raden meer duidelijkheid over wat er moet gebeuren. Inzake het natuurherstel in rivierecosystemen, vinden de Raden dat die moet aansluiten bij het waterbeleid: de uitbouw van blauwgroene infrastructuur moet versneld worden. Om daadwerkelijk de populaties van bestuivers te herstellen, zal men in diverse beleidsdomeinen maatregelen moeten nemen. Voor landbouwecosystemen vragen de Raden vooral om duidelijkheid over de uitvoering van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2027. Voor niet Europees beschermde bosecosystemen vragen de Raden om economische instrumenten te onderzoeken, alsook om verder te werken aan het verhogen van de biodiversiteit.

De Europese ‘Natuurherstelwet’ moet ertoe leiden dat de Lidstaten met meer effect gaan inzetten op “het langdurige en duurzame herstel” van ecosystemen. Onderliggend wil de EU bekomen dat die ecosystemen blijvend zouden kunnen bijdragen tot een reeks doelstellingen, zoals die van “klimaatmitigatie, klimaatadaptatie en bodemdegradatieneutraliteit” en de “verbetering van de voedselzekerheid”. Dit herstel van de ecosystemen houdt dus niet alleen verband met de natuur op zich, maar is vooral gericht op een aantal voor de mens belangrijke ecosysteemdiensten.

Coördinator
: Naam LinkedIn profiel van Kathleen Quick Kathleen Quick
: Functie adjunct v.d. directeur (open ruimte - natuur)
: Organisatie Minaraad
: E-mailadres kathleen.quick@minaraad.be
: Telefoon 02 558 01 40

Co-auteur(s)
: Naam LinkedIn profiel van Annick Lamote Annick Lamote
: Functie Attaché
: Organisatie SERV
: E-mailadres alamote@serv.be
: Telefoon 02 209 01 11

: Naam Julie Alboort
: Functie Beleidsmedewerker
: Organisatie SARO
: E-mailadres julie.alboort@vlaanderen.be

: Naam LinkedIn profiel van Wim Van Gils Wim Van Gils
: Functie adviseur (waterbeleid en lokaal milieubeleid)
: Organisatie Minaraad
: E-mailadres wim.van.gils@minaraad.be
: Telefoon 02 558 01 37

: Naam Wouter Vanacker
: Organisatie SALV
: E-mailadres wvanacker@serv.be
: Telefoon 02 209 01 37


Downloads

Advies Implementatie van de Natuurherstelwet

Download (grootte: 512.7 KB, type: application/pdf)

Briefing nota verordening Europese Natuurherstelwet

Download (grootte: 427.1 KB, type: application/pdf)